niedziela, 22 maja 2011

Co jedza niedzwiedzie na wiosne?


Niedzwiedzie jedza na wiosne CZOSNEK NIEDZWIEDZI zwany tez DZIKIM.

Moja przygoda z nim zaczela sie, kiedy w polowie kwietnia wybralam sie na spacer na pobliskie pola, ktore sa moim angielskim odpowiednikiem parku. Moze go sobie obejrzec z lotu ptaka tutaj. Czosnek znalazlam nosem... Przechodzilam przez aleje w strone starego mlyna i nagle poczulam silny zapach czosnku unoszacy sie w powietrzu. Wiedzialam jak czosnek niedzwiedzi wyglada z magazynu Delicious, dzieki Walentynowi, ale nie przypuszczalam, ze znajde go tak sobie kolo zwyklej spacerowej sciezki. Po dalszej eksploracji okoliczych krzakow i zagajnikow w ciagu nastepnych tygodni, zdalam sobie sprawe, ze odkrylam zlota zyle.

No to czym jest ten NIEDZWIEDZI CZOSNEK?
 Znany po lacinska nazwa Allium Ursinum, lub potocznie zwany Dzikim, kiedys z powodzeniem stosowany byl w medycynie ludowej, ale zostal stopniowo wyparty przez gatunek pospolity.
Jako zwiastun wiosny pojawia sie dosc wczesnie. Czasami juz w marcu mozna znalezc pierwsze delikatne listki. Jasnozielone, lancetowate, podobne do konwalii wyrastaja z cebulki o podluznym ksztalcie.
Z konwalia pomylic go bardzo trudno, bo wystarczy liscie powachac - wydzielaja bardzo silna won...czosnku!
Znacznie pozniej, bo na przelomie kwietnia i maja (w tym roku w uk znacznie wczesniej, bo juz na poczatku kwietnia) pojawiaja sie ped kwiatostanowy o bialych kwiatach zebranych w polkolisty baldach.
Mozna go znalezc w cienistych i wilgotnych lasach, zwlaszcza bukowych. Podobno w okolicach Pogorza rosnie go mnostwo. Niekiedy na stanowisku tworzy geste lany.
W 1992 r zostal ogloszony roslina roku w Austrii i Niemczech, gdzie przezywa prawdziwy renesans glownie ze wzgledu na walory smakowe, ale i niesamowite wlasciwosci zdrowotne. W Niemczech dziki czosnek ma zastosowanie jako srodek obnizajacy cholesterol oraz cisnienie krwi, w leczeniu trombozy, asteriosklerozy, migreny i tinnitusa: jako doskonaly odtruwacz organizmu stosuje sie go takze do regeneracji flory bakteryjnej jelit po kuracjach antybiotykowych.
Jadalne sa wszystkie jego czesci lacznie z kwiatami i cebulka, ale tej ostaniej nie wydobywa sie glownie ze wzgledu na malo rozmiary, ale takze aby nie niszczyc populacji. Glownie wiec pozeramy jego pyszne zielone liscie. Bardzo latwo wysiac go w ogrodzie, ale nalezy byc ostroznym, poniewaz podobno pleni sie jak chwast :) Mam zamiar w tym roku na poznym latem wysiac jedna donice, gdyz zakochalam sie w tej roslinie calkowicie, Jest on nie tylko zrowy i pyszny, ale i dekoracyjny. Kwiaty sa naprawde piekne.

MOJE KULINARNE PRZYGODY Z DZIKIM CZOSNKIEM: 

 Pierwsza rzecz, ktora stworzylam z tego cudownego zielonego liscia, kiedy kwiaty jeszcze byly tylko paczkami, jest pesto, ktore uzywam jak normalny czosnek. Jedna lyzeczka tego cuda zastepuje zabek tradycyjnego czosnku. Co zyskujemy w ten sposob? Nie musimy sie bawic z obieraniem i miazdzeniem zabkow czosnku i tylko raz nasze raczki beda intensywnie pachnialy... Nie musze chyba dodawac, ze zdrowotne korzysci tego specyfiku sa niezliczone.




PESTO Z DZIKIEGO CZOSNKU: 
Liscie dzikiego czosnku,
Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tloczenia.

Wykonanie jest proste. Wrzucamy umyte i poszatkowane liscie do robota kuchennego i wlewamy troszke oliwy. Kiedy liscie sa mielone dolewamy oliwy, tak aby powstala gladka masa. Moje pierwsze pesto posiekalam nozem z braku robota :) i dosypalam do niego nierozwinietych paczkow kwiatowych.
Nalezy uwazac, aby oliwy bylo w sam raz i ani troche wiecej. A takze kiedy wkladamy je do sloiczkow, zostawmy troche przestrzeni pod wieczkiem, bo czosnek wydziela troche gazu i oliwa, jak sie przekonalam, moze zostac przez niego wypchnieta. Jeden malenki sloiczek zalal mi cala polke w szafce :( Dlatego ostroznie
z oliwa i nie wypelniajcie calego sloika.
















CEBULARZE Z DZIKIM CZOSNKIEM W WERSJI MM:

 Myslalam o upieczeniu tradycyjnych lubelskich cebularzy juz dawno i kiedy dorwalam sie do czosnku niedzwiedziego, pomyslalam, ze mozna by wzbogadzic cebulowy farsz zielonym lisciem. Jest to oczywiscie wersja MM-owa czyli bez tluszczu i z maki pelnoziarnistej.

 Skladniki na ciasto:
300g maki pszennej typu 200 (ja dodalam tez maki gryczanej 50g),
10g drozdzy,
150 ml cieplego mleka,
lyzka fruktozy,
lyzeczka soli,
2 bialka jajka

Do dekoracji:
bialko jajka,
mak,
kminek,
czarnuszka,

Farsz:
250g slodkiej cebuli,
150g lisci dzikiego czosnku,
lyzeczka zmielonego kminku,
lyzeczka majeranku,
lyzeczka czarnuszki,
sol do smaku

Wykonanie:
Skladniki na ciasto mieszamy, dolewamy wody, az ciasto stanie sie gladkie i sprezyste. Odstawiamy do wyrosniecia na jakas godzine. Po godzinie formujemy male placki i odstawiamy na kolejne pol godziny.
W miedzyczasie poszatkowana cebule dusimy z poszatkowanymi liscmi czosnku i przyprawami na odobinie oliwy. W razie potrzeby dolewamy wody. Cebula ma byc miekka, ale nie brazowa. Pozwolmy cebuli zmieknac zanim dodamy czosnku, gdyz on bedzie gotowy po minucie.
 Kiedy farsz jest gotowy, wciskamy duza jego lyzke w srodek placka i smarujemy brzegi bialkiem jajka. Posypujemy dla dekoracji makiem, kminkiem i czarnuszka.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C az beda gotowe ;) - nie lubie podawac czasow, bo kazdy wypiek jest inny i tak naprawde, sami musimy obserwowac, kiedy jest gotowy.














Mozna tez oczywiscie posypac je serem zoltym, a nawet dodac boczku, jesli posiadamy w domu nie MM-owe zwierzatko, ktore trzeba nakarmic ;)














Istnieje oczywiscie niezliczona ilosc sposobow na wykorzystanie Czosnku Niedzwiedziego. Zalezy to tylko od naszej wyobrazni. Moge zasugerowac jedna jeszcze rzecz. Traktujmy go podobnie do szpinaku, gdyz ma identyczna strukture i tak samo mozna go gotowac, oczywiscie nie dodajac juz czosnku.
















Smacznego i milego buszowania w krzakach!!!

A i oczywiscie odpowiedzia na pytanie o to, co jedza niedzwiedzie na wiosne jest dziki czosnek, stad pochodzi jego druga nazwa...


Przepisy dodaje do mojej serii:



Znajdziecie w niej wiele innych przepisow na przetwory i potrawy ze skladnikow, ktore mozemy znalezc wszedzie, dookola nas zupelnie za darmo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz