środa, 11 lipca 2012

Morelowe ciastka owsiane z migdalami


Morele i migdaly - jest cos magicznego w tym polaczeniu. Pasuja do siebie jak sol i pieprz, czy pomidory i mozarella. Klasyczne smaki, ktore uzupelniaja sie wspaniale. Morele sa juz w sezonie, wiec mozna w koncu poszalec
i zaryzykowac ich swieze wcielenie w wyprobowanym przepisie na owsiane ciastka z suszona porzeczka. Sa one zdrowa alternatywa dla innych ciastek i jesli uzyjemy brazowego cukru, lub naturalnych substytutow cukru jak ksylitol czy stewia, moga je jesc spokojnie takze osoby z cukrzyca.


Ja je upieklam z mysla o C., ktory jest ciasteczkowym potworem i zdecydowanie za duzo pozera dzieki temu cukru. Podsunelam mu wiec zdrowa alternatywe, ktora wygrala zdecydowanie z kupnym wyrobem, ktory zostal porzucony
w kat. Jedyny problem polega na tym, ze zdecydowanie za szybko znikaja...



MORELOWE CIASTKA OWSIANE Z MIGDALAMI:

Skladniki:
NA  16 DUZYCH CIASTEK - PRZEPIS WLASNY

  • 8 dojrzalych moreli, wypestkowanych i pokrojonych na 4 czesci
  • 100g suszonych porzeczek lub rodzynek
  • 100g platkow migdalowych
  • 75g zmielonych migdalow
  • 200g masla o pokojowej temperaturze
  • 500g jogurtu greckiego
  • 225g platkow owsianych
  • 175g maki pszennej pelnoziarnistej
  • 125g miekkiego brazowego cukru
  • 1.5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • nektar z agawy lub miod do polania moreli poukladanych na gorze ciastek
Wykonanie:

1. Mieszamy wszystkie suche i mokre skladniki oprocz moreli i miodu na w miare jednolita mase.
2. Formujemy z niej kulki wielkosci pilki do golfa, a nastepnie rozplaszczamy ja na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Powinno powstac okolo 16 duzych ciastek, mniej wiecej o srednicy 8cm.
3. Na gore kazdego ciastka kladziemy 2 cwiartki moreli - jedna wnetrzem go gory, a jedna do spodu. Polewamy owoce odrobina miodu lub nektaru z agawy.
4. Pieczemy okolo 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160c, az sie zarumienia, a owoce lekko rozplyna.
5. Studzimy na kratce. Mozna przechowywac w szczelnym pojemniku do tygodnia - o ile tak dlugo przetrwaja...



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Fantastyczne, zachęcające i pewnie pełne zdrowia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa przepyszne i naprawde sycace. Swietne na drugie sniadanie ;)

      Usuń
  2. Wyglądają uroczo z tym pomarańczowym oczkiem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Nie bylam pewna, czy upieczone morelki beda wygladaly estetycznie, ale jak dla mnie wygladaja pychotka :)

      Usuń
  3. Kasiu , kupiłam morelę i będę robić:) wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia, Alu. Mala rada, zdaj sie na instynkt, jesli chodzi o gestosc ciasta, gdyz polskie platki i maka pelnoziarnista sa grubiej mielone niz te angielskie, wiec mozesz potrzebowac wiecej plynu. Ale moim zdanie mozesz uzyc po prostu wody, jesli 500g jogurtu nie wystarczy. Daj znac, czy sie udaly :)

      Usuń
    2. Kasiu , dzięki za rade
      Dam , dam , pewnie jutro , najpóźniej w niedzielę będę piec

      Usuń
  4. Kasiu , morele mi zjedli jeszcze nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwie sie wcale. W koncu nie ma jak swieze morele :)

      Usuń
    2. to prawda,ale jutro idę po nowe morelki i będę ich bronić:D

      Usuń