sobota, 7 lipca 2012

Podwojnie kremowy sernik z jagodami.

Jagody - najlepiej smakuja te, ktore wczesniej splamily nasze palce atramentowym sokiem. Skrzetnie uzbierane do kubeczka, o dno ktorego uderzajac, wywoluja ekscytacje porownywalna z ta dziecka dostajacego wymarzony prezent. 



Po raz pierwszy od chyba 10 lat, a napewno od przyjazdu do Anglii, wybralam sie z premedytacja na jagody. Po pracy w sobote, odebral mnie Karol ze spakowanym plecaczkiem z termosem cieplej herbaty, kanapkami i dwoma metalowymi kubkami i wybralismy sie do mojego ukochanego Cannock Chase.
Jak to zwykle w Uk bywa, wbudzilismy sensacje wsrod nielicznych spacerujacych osob, bo co to za dziwaki na czworakach obskubujace krzaczory? I jak zwykle na koniec zmoklismy, ale bylo tez jak zwykle cudownie, niebo bylo piekne i chmury pedzily po nim jak szalone. Widzielismy slonce, tecze, chmury wedrujace po niebie z zawrotna predkoscia, a na koniec urwanie chmury. Ale najwazniejsze jest to, ze przywiezlismy z powrotem litr cudownie niebieskich jagod!!!

Dla mnie jagody rownaja sie ciasto, a od kiedy w zeszlym roku upieklam to cudo - klik, rownaja sie sernikowi.
W tym roku postanowilam wrocic do orginalnej formy tegoz przepisu i upieklam go z ciasteczkowym spodem
i kremowym mascarpone. Oczywiscie nie bylabym soba, gdybym nie zmienila czegos, wiec postanowilam dodac zmielonych migdalow do ciasteczkowej mieszanki, zakupionych w napadzie szalenstwa, ktore zawsze mnie ogarnia na widok miliona kolorowoych torebek z przyprawami, w jednym z hiduskich sklepikow niedaleko mojego starego mieszkania na Slade Road.



PODWOJNIE KREMOWY SERNIK Z JAGODAMI:

Skladniki:
NA TORTOWNICE O SREDNICY 23 CM 

  • 50g stopionego masla
  • 200g ciasteczek owsianych (lub opcjonalnie polowe mozna zastapic zmielonym migdalami)
  • 500g serka mascarpone
  • 200g serka kremowego typu filadelfia
  • 3 jaja
  • 125g ksylitolu lub drobnego cukru
  • 2 lyzki kaszy manny lub maki kukurydzianej
  • laska wanilii lub lyzeczka esencji waniliowej
  • 300g jagod plus garsc do posypania gory

Wykonanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180C (160C z termoobiegiem). Nasmaruj maslem tortownice.
2. Wymieszaj pokruszone ciastka (i ewentualnie zmielone migdaly) z rozpuszonym maslem. Wyloz mieszanke do formy i ugniec mocno spodem metalowej lyzki. Wloz do lodowki na 10 minut.
3. Wloz do miski sery, make, jaja, cukier i wanilie, a nastepnie zmiksuj na gladka mase.
4. Wmieszaj w mase delikatnie jagody, zachowujac garsc. Wylej mieszanke na ciasteczkowa baze i posyp zachowanymi jagodami, lekko wciskajac je w ciasto.
5. Piecz przez 45min do 1 godziny, az sie zrumieni, ale srodek jest nadal lekko miekki. Po ostygnieciu srodek ladnie skrzepnie, ale zachowa przepyszna kremowosc. Nadaje to sernikowi dwuwymiarowosci: mamy pysznie upieczone klasycznie brzegi i nadal bogaty kremowy srodek, ktory przypomina wrecz sernik na zimno.
6. Sernik studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a nastepnie wyciagamy i chlodzimy w lodowce przed serwowaniem, najlepiej cala noc.

Trudny to ladnego pokrojenia dzieki cudownej kremowosci. Braki wygladu nadrabia wyjatkowym smakiem.
 Dodaje do akcji:

Jagody 2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz