Skladniki:
NA 2 PORCJE LUB 4 JESLI POTRAWA SERWOWANA JAKO PRZYSTAWKA
- 1 torebka (125g) kaszy gryczanej ugotowanej wedlug przepisu
- 2 czerwone papryki
- 1 duza cebula
- garsc suszonych grzybow ( ja mialam podgrzybki)*
- 20 g startego pecorino lub parmezanu
- kawalki pieczonego kurczecia (okolo 200-300g)
- oliwa z oliwek
- sol, pieprz i eko vegeta lub kostka rosolowa
1. Suszone grzyby zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 10 minut.
2. Na oliwie podsmazamy pokrojona cebule i papryke, az zmiekna.
3. Wrzucamy na patelnie z warzywamy kasze i zalewamy wywarem z grzybow, ktore tez po poszatkowaniu dodajemy.
4. Przyprawiamy i probujemy.
5. Dodajemy starty ser i kiedy juz wszystko ladnie sie wymiesza, a ser rozpusci dodajemy kawalki kurczaka, zeby je tylko delikatnie podgrzac.
*Suszone grzyby mozna, a wrecz trzeba zastapic swiezymi, a moze tylko wzbogacic, bo wywar z suszonych podgrzybkow nadaje potrawie gleboki wytrawny smak. Ja nie dodalam, bo zwyczajnie nie mialam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz