czwartek, 9 sierpnia 2012

Letni misz-masz z kaszy gryczanej i papryki


Propozycja na lekka kolacje w sam raz na przejedzony w Polsce zoladek.

Skladniki:
NA 2 PORCJE LUB 4 JESLI POTRAWA SERWOWANA JAKO PRZYSTAWKA

  • 1 torebka (125g) kaszy gryczanej ugotowanej wedlug przepisu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duza cebula
  • garsc suszonych grzybow ( ja mialam podgrzybki)*
  • 20 g startego pecorino lub parmezanu
  • kawalki pieczonego kurczecia (okolo 200-300g)
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz i eko vegeta lub kostka rosolowa


Wykonanie:

1. Suszone grzyby zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 10 minut.
2. Na oliwie podsmazamy pokrojona cebule i papryke, az zmiekna. 
3. Wrzucamy na patelnie z warzywamy kasze i zalewamy wywarem z grzybow, ktore tez po poszatkowaniu dodajemy.
4. Przyprawiamy i probujemy.
5. Dodajemy starty ser i kiedy juz wszystko ladnie sie wymiesza, a ser rozpusci dodajemy kawalki kurczaka, zeby je tylko delikatnie podgrzac.


*Suszone grzyby mozna, a wrecz trzeba zastapic swiezymi, a moze tylko wzbogacic, bo wywar z suszonych podgrzybkow nadaje potrawie gleboki wytrawny smak. Ja nie dodalam, bo zwyczajnie nie mialam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz