poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Wytrawny placek cukiniowo-marchwiowy z serem feta.

Placek cukiniowo-marchwiowy z serem feta

Przyznaje od razu i bez bicia, ze mimo iz, podaje ten przepis jako wlasny, to jest on mocno zainspirowany przepisem na Cukiniowy Placek Pynka (kliknij na link), ktory znalazlam u Truskawkowej Ani ponad rok temu i polaczony z moimi wlasnymi doswiadczeniami z pieczonymi omletami (kliknij na link), zostal przeobrazony, a wczoraj osiagnal swoja doskonala forme, ktora bardzo chcialabym sie podzielic.
Jest to doskonala potrawa na niezbyt ciezki letni obiad lub przekaska na piknik.Moze tez byc przystawka lub starterem. Smakuje rewelacyjnie na cieplo z kawalkiem razowego chleba lub na zimno na kocu w bialo-czerwona krate. Nie jest to Tarta, ale tez nie Kisz. Mysle, ze okreslenie placek pasuje tu doskonale.


Piekne kolory w srodku placka.


Mocny aromat miety w polaczeniu z serem feta i cukinia jest doskonalym melanzem, ktory udoskonala lekko przebijajacy sie posmak czosnku i tabasco. Bekon mozna zastapic chudym boczkiem, szynka czy kielbasa lub pominac i zrobic lzejsza wersje. Dodalam tez tym razem starta marchew, poniewaz moj Karol ja bardzo, typowo po angielsku, lubi i musze przyznac, ze wraz z pozostalymi skladnikami komponuje sie wspaniale. Karol zachlannie pochlaniajac placek, powiedzial, ze jest zaskakujacy, bo kazdy kes smakuje inaczej. Czego wiecej mozna sobie zyczyc...
Ta receptura nie tylko zostanie przeze mnie wielokrotnie powtorzona, ale tez wpisana do zeszytu pelnego przepisow, ktory pewnego dnia przekaze mojej dziatwie.

WYTRAWNY PLACEK CUKINIOWO-MARCHWIOWY Z SEREM FETA:

Skladniki:
NA OKRAGLA FORME O SREDNICY 25 CM

  • 2 sredniej wielkosci cukinie
  • 1 duza marchew
  • 8-10 podluznych pomidorkow koktajlowych
  • 1 szklanka posiekanego szczypioru, miety i natki pietruszki
  • 125 g sera feta, pokruszonego widelcem
  • 4 plastry chudego bekonu, pokrojonego w male podluzne kawalki
  • 4 duze jaja
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 zabki czosnku, zmiazdzone
  • sol, pieprz, sos tabasco, pieprz ziolowy, czerwona papryka wedzona w proszku
  • maslo lub margaryna do wysmarowania formy
  • bulka tarta do wysypania formy



Wykonanie:

1. Cukinie i marchew myjemy, odcinamy koncowki i scieramy na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym na jak najdluzsze slupki. Wykladamy na durszlak i solimy, aby odsaczyc z sokow. Zostawiamy na jakies 30 minut. Po tym czasie pomagamy recznym wyciskaniem pozbyc sie reszty soku.

2. Piekarnik nagrzewamy do 180C, a forme wysmarowujemy maslem i posypujemy porzadnie bulka tarta z lekkim nadmiarem, bo po upieczeniu utworzy ona chrupiaca skorke.

3. Starte warzywa przekladamy do miski i dodajemy jaja, posiekane ziola, 2/3 pokruszonej fety, 2/3 plasterkow bekonu, kasze manne, sol, pieprz, czosnek i jakies 3-4 krople tabasco. Jesli nadal widzimy nadmiar sokow, dodajemy troche wiecej kaszy manny, az caly plyn zniknie.

4. Wszystkie skladniki mieszamy i wykladamy rownomiernie do formy, po czym posypujemy calosc pozostala feta, wykladamy reszte bekonu i polowki pomidorow. Posypujemy pieprzem ziolowym i czerwona papryka.

5. Pieczemy na srodkowej polce piekarnika przez 45 minut albo az calosc sie spiecze i srodek sie nie jest plynny.



Serwujemy na cieplo lub na drugi dzien na zimno jako kisz.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz