środa, 26 września 2012

Brzoskwiniowe "crumble pots" z brazowym cukrem


Kiedy zaczelam pisac tego posta przed moja podroza do Italii, brzoskwinie i maliny byly jeszcze w sezonie. Postanowilam mimo wszystko podac przepis, bo jest on uniwersalny i wystarczy zastapic owoce sezonowymi teraz jezynami, gruszkami lub jablkami i nadal jest aktualny nawet pod koniec wrzesnia, kiedy juz o lecie zapominamy na dobre i zaczynamy szykowac zimowe przetwory. Wszystkie crumble sa bardzo proste i tylko od nas zalezy co do nich wrzucimy i jak urozmaicimy kruszonke.

Podstawowa zasada komponowania kruszonek jest zachowanie pewnych proporcji. Jesli to zapamietamy eksperymentownie ze skladnikami staje sie dziecinnie proste. Zasada jest prosta: mieszamy taka sam ilosc masla, cukru i maki, np. 80g masla, 80g cukru i 80g maki. Ja zmniejszam ilosc cukru poniewaz moje kubki smakowe nie potrzebuja duzo slodyczy. Mozemy tez dowolnie zamienic czesc maki na platki owsiane, orzechy, suszone owoce i co nam sie zywnie podoba, ale calosc nie moze przekroczyc ogolnej wagi produktu sypkiego, czyli jak w powyzszym przykladzie 80g.
Kilka pomyslow:
kruszonka z platkami owsianymi lub otrebami,
kruszonka z orzechami wloskimi,
pelnoziarnista kruszonka z sezamem,
kruszonka z orzechami wloskimi,
kruszonka z wiorkami kokosowymi,
kruszonka z ciasteczkami Amaretti (migdalowymi).
Mozliwosci sa nieskonczone i zalezy tylko od naszej wyobrazni, jak kruszonke urozmaicimy.


Najlepszym sposobem zrobienia crumble, jesli jest nas tylko dwoje, to zrobienie osobnych "crumble pots" czyli pojedynczych wypiekow, ktore sa jedna porcja. Oczywiscie nalezy zredukowac wtedy proporcje naszej kruszonkowej mieszanki odpowiednio.

BRZOSKWINIOWE "CRUMBLE POTS" Z BRAZOWYM CUKREM
Proporcje podaje na dwa crumble w pojedynczych naczyniach o srednicy 10 cm.
Jak wyzej wspominalam owoce mozna zastapic sezonowymi gruszkami lub jablkami z dodatkiem jezyn.
Podaje takze moj ulubiony przepis na kruszonke - dla mnie musi ona zawierac platki owsiane. Migdaly smialo mozna zastapic innymi ulubionymi orzechami posiekanymi w drobne kawalki.

Skladniki:

  • 250g malin / jezyn
  • 1 duza biala brzoskwinia / gruszka / jablko
  • 1 duza lyzka brazowego cukru

na kruszonke:

  • 40g zimnego masla pokrojonego w kostke
  • 30g brazowego cukru demerara
  • 10g zmielonych migdalow lub platkow migdalowych
  • 20g platkow owsianych
  • 10g maki pszennej pelnoziarnistej



Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do 190C.

2. Brzoskwinie kroimy w kostke wielkosci malin, a nastepnie mieszamy z tymze i cukrem. Lekko je lyzka rozgniatamy. Odstawiamy na 10 minut, zeby owoce puscily soki.

3. Suche skladniki kruszonki mieszamy, a nastepnie dodajemy maslo i lekko ucieramy, az powstana okruszki. Nie nalezy mieszac zbyt dokladnie, bo kruszonka, jak nazwa wskazuje, ma byc luzna.

4. Owoce wraz z sokiem, ktory puscily przekladamy do dwoch zaroodpornych naczyn, na nastepnie posypujemy gore kruszonka. Nie dociskamy jej!

5. Pieczemy przez 25 minut lub az gora sie zarumieni, a po bokach bedziemy widziec babelkujacy owocowy sok.

6. Serwujemy gorace najlepiej ze smietanka lub jogurtem naturalnym. Jesli chcemy sie troche rozpiescic zamiast smietanki spora galka lodow waniliowych uczyni ten deser naprawde specjalnym.


Smacznego!

A za jakis czas zapraszam na kulinarna podroz po slonecznej, a tudziez burzowej i deszczowej Italii :))

4 komentarze:

  1. ktuszonka!!!!!!!!!!!11111 ale zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mhhhm, az mi samej slinka naciekla od pisania tego posta i juz widze na horyzoncie jakies jesienne Crumble :)
    Ciesze sie, Alu, ze podobaja sie zdjecia - staram sie jak zawsze, aby to co pokazuje wygladalo jak najbardziej apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to tu Kasiu udało się to wyjątkowo, nie mogę się napatrzyć ,aż chce mi się kruszonki prawie natychmiast:D

    OdpowiedzUsuń