piątek, 5 października 2012

Koktajl gruszkowo-brzoskwiniowy ze swiezym imbirem


Owoce sezonowe sa wspaniale i chyba wiekszosc z nas wiedziala od zawsze lub juz dawno sie przekonala, ze sa one najsmaczniejsze i najzdrowsze. Gruszka nigdy nie smakuje lepiej niz jesienia, a truskawka wiosna.
Pyszne sa dzemy i wypieki z tymize. Ale co jeszcze mozna z nich zrobic, kiedy spizarka juz pelna sloi, a na kolejne ciasto zwyczajnie juz nie mamy ochoty?
W moim rodzinnym domu w lecie zawsze w lodowce stal dzbanek koktajlu z owocow. Zaczynalo sie to pozna wiosna, kiedy pojawialy sie truskawki, i trwalo przez lato wraz z jagodami, porzeczkami, czy jezynami. Ale gdy lato powoli odchodzilo oplatane w pajeczyny koktajle znikaly. Tego lata reaktywowalam ta rodzinna tradycje w moim wlasnym domy i pojawialy sie na naszym stole wszystkie powyzej wspomniane klasyki, ale nie tylko. Zafascynowaly mnie w tym roku biale hiszpanskie brzoskwinie, ktore w polaczeniu z wlasnorecznie zebranymi jagodami tworza wspanialy koktajl: bardzo slodki i odzywczy. Zarzucilam za to kompletnie banany, tak popularne w Smoothies (ang, odpowiednik naszego koktajlu) w UK, poniewaz ich zawartosc cukru jest bardzo wysoka, a jak wiemy przecieranie owocow powoduje w nich dodatkowy wzrost cukru. Koktajle powinny byc spozywane tego samego dnia, najlepiej od razu po przyrzadzeniu, bo im dluzej je przechowujemy, tym wyzsza w nich zawartosc cukru. Tak wiec Brzoskwinia dzielnie podjela sie zadania Banana, i wspaniale koktajle zageszczala i dosladzala.
W pazdziernikowym wydaniu mojego ulubionego Delicious natknelam sie na odwazne polaczenie smakow w Smoothie i pomimo iz nie jestem dobrze zaznajomiona ze siwezym imbirem postanowilam je wyprobowac. Zamienilam sok brzoskwiniowy na swieze brzoskwinie i dodalam mleka. Efekt? Pyyyyyyyyyyyyyszy koktajl! Najlepszy jaki kiedykolwiek smakowalam. No i co najwazniejsze sklada sie z owocow, ktore sa w sezonie jesienia. Polecam i jeszcze raz polecam!



KOKTAJL GRUSZKOWO-BRZOSKWINIOWY ZE SWIEZYM IMBIREM:

Skladniki:
  • 3 nieduze bardzo dojrzale gruszki
  • 2 duze dorzale brzoskwinie
  • 1 lyzeczka startego swiezego imbiru (moze byc taki ze sloiczka)
  • 3-4 duze lyzki jogurtu greckiego
  • okolo 100 ml mleka (zalezy od gestosci koktajlu, ktora nam odpowiada)
Zamiast mleka i jogurtu mozna po prostu uzyc maslanki lub nawet kefiru i lekko doslodzic nektarem z agawy lub dobrym, plynnym miodem.

Wykonanie:

1. Owoce pestkujemy i kroimy na podobnej wielkosci kawalki. Skorke mozna obrac, ale ja zostawilam, bo to tam siedza wszystkie witaminy i pektyny.

2. Wrzucamy je do blendera i dodajemy jogurt i dobrze przecieramy.

3. Dodajemy lyzeczke startego imbiru, mleko i mieszamy lyzka. W razie koniecznosci rozrzedzamy mlekiem lub dosladzamy agawa lub miodem.

4. Przed podaniem schladzamy w lodowce przez przynajmniej pol godziny.

Imbir i gruszka to dobrze znane polaczenie i musze przyznac, ze swietnie sprawdzaja sie rowniez w koktajlu.
Ma on lekko szczypiacy w jezyk smak, ktory swietnie rozgrzewa w chlodniejsze jesienne poranki. 


1 komentarz: