czwartek, 31 stycznia 2013

Waniliowe racuchy z ricotta oraz jagodami i malinami.



Tlustoczwartkowy przepis (JUZ ZA SIEDEM DNI), ktory zainspirowany zostal trzema kulturami: polska, angielska i wloska. Polskie ukochane racuchy w wytrawnej wersji sa ulubionym sniadaniowym przysmakiem w Anglii, a dodatek ricotty jest uklonem w strone mojej i jego ukochanej kuchni wloskiej.

WANILIOWE RACUCHY Z RICOTTA ORAZ JAGODAMI I MALINAMI:

Skladniki:
na 10 racuchow (kazdy okolo 120 kcal)
  • 250 g sera ricotta (mozna tez zastapic serem na sernik)
  • 3 jajka (bialka oddzielone on zoltek)
  • szczypta soli do bialek
  • pol laski wanili i lyzka ksylitolu aromatyzowanego od swiat zuzyta laska wanilli
  • 100g maki ryzowej (mozna ja zastapic pszenna lyb nawet pszenna z pelnego przemialu)
  • 2 lyzeczki ksylitolu zmielonego na puder (zawsze mam zapas w kuchni, bo swietnie zastepuje zwykly puder)
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej 
  • garsc mrozonych malin i jagod (jeszcze tych zachowanych z Cannock :)
Wykonanie:

1. Ser miksujemy z zoltkami na gladka mase. Bialka ubijamy na sztywna z sola.
2. Make mieszamy z wanilia, cukrem i soda i dodajemy do sera. Miksujemy na gladko. Odstawiamy na 10 minut, aby soda zapracowala.
3. Dodajemy ubite jajka i zamrozone owoce i delikatnie mieszamy spatula. Robimy to tuz przed smazeniem.
4. Smazymy na oleju na bardzo malym ogniu przez 1-2 minuty z kazdej strony.

Posypujemy ksylitolowym cukrem i papamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz