poniedziałek, 15 lipca 2013

Pachnący sliwką chleb za zakwasie.

Prosty przepis na chleb na zakwasie wymieniony z kolega z pracy, który nie tylko jest w związku z bardzo polska Izabella, ale także ma namiętny romans z polskim chlebem. Izabella na tyle rozkochała Dave ’a w tym przysmaku, ze rozpoczął jego samodzielne wypiekanie z bardzo smacznymi efektami (mogę potwierdzić, bo wielka kromka została mi dostarczona do samego biurka w zeszłą środę ).


Polecam, bo jest prosty i może chleb nie jest najpiękniejszym wypiekiem świata, ale zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych. Leciutko go zmodyfikowałam dodając śliwkowe otręby i efekt jest zaskakująco pyszny. Chleb jest wilgotny i ma bardzo chrupiącą skórkę, a leciutki posmak śliwki dodaje czaru temu wytrawnemu wypiekowi.

PROSTY MIESZANY CHLEB ZA ZAKWASIE Z ZIARNAMI I SLIWKOWYMI OTERBAMI:

Skladniki:

• 250g maki pszennej chlebowej

• 250g maki żytniej chlebowej

• 250g maki pszennej z pełnego przemiału chlebowej

• 1 łyżka soli

• 1 łyżka cukru (ja oczywiście użyłam ksylitolu, ale nektar z agawy tez byłby ok)

• Pol szklanki płatków owsianych

• Pol szklanki otrębów pszennych

• Pol szklanki otrębów pszennych śliwkowych

• Pol szklanki ziaren w równej ilości (pestki dyni, ziarna sezamu i słonecznika)

• 1 łyżka ziaren czarnuszki

• Około 250 ml dokarmionego dzień wcześniej zakwasu pszennego

• 4 szklanki wody o temperaturze pokojowej

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki łączymy w dosyć dużej misce – najpierw suche, dobrze mieszamy, dodajemy zakwas i wodę. Mieszamy, aż się składniki połączą i nie będzie żadnych widocznych suchych miejsc.

2. Przekładamy do prostokątnej formy chlebowej porządnie wysmarowanej oliwa i wysypanej czarnuszka, wygładzamy, smarujemy górę oliwa i porządnie nakrywamy folia plastikowa.

3. Odstawiamy formę w bardzo cieple miejsce – około 25C (ja użyłam naszej szafy z bojlerem, która jest zawsze cieplutka) na jakieś 4-5 godzin lub aż ciasto podwoi objętość.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180C (z termo obiegiem), na spod wkładamy puste żaroodporne naczynie. Kiedy piekarnik jest nagrzany wlewamy do naczynia szklankę wody i wkładamy formę na środkowa poleczkę piekarnika.

5. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut – po 15 minutach należy wyciągnąć formę z woda, jeśli jeszcze jakaś została. I piec prze kolejną godzinę.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. chleb świetny ,a historia miłości i to podwójnej ,a bez trójkąta jeszcze lepsza

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy. Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń